Толық және дұрыс ұйымдастырылған тамақтану ұзақ және толық өмір сүрудің қажетті шарты, көптеген аурулардың болмауы.
Дұрыс тамақтану ережелері:
1. Бала әртүрлі тағамдарды жеуі керек. Баланың күнделікті рационында аптаның ішінде шамамен 15 түрлі тағам болуы керек, диетада кем дегенде 30 түрлі тағам болуы керек.
2. Күн сайын баланың рационында келесі тағамдар болуы керек: ет, май, сүт, нан, жарма, жаңа піскен көкөністер мен жемістер, бірқатар өнімдер: балық, жұмыртқа, қаймақ, сүзбе және басқа да сүт өнімдері диетаға енгізілмеуі керек. күн сайын, бірақ апта ішінде 2-3 рет қатысу керек.
3. Бала күніне кемінде 4 рет тамақтануы керек.
Бірінші ауысымның тәрбиеленушілері таңертеңгі 7: 30-дан 8: 30-ға дейін таңғы ас ішуі керек (үйде, мектепке кетер алдында), 11: 00-ден 12: 00-ге дейін - мектептегі ыстық таңғы ас сағат 2: 30-дан - түскі 3-ке дейін - сабақтан кейін - түскі үзіліс; мектеп (ұзартылған күндізгі топтардағы студенттерге қажет) немесе үйде, ал 19: 00-19: 30 - кешкі ас (үйде).
екінші ауысымның студенттері 8: 00-8: 30-да таңғы ас ішуі керек (үйде), 12: 30-13: 00 - түскі үзіліс (үйде, мектепке кетер алдында) 16: 00-16: 30 - мектептегі ыстық тамақ ( түстен кейінгі тағамдар), 19: 30-20: 00-де - кешкі ас (үйде).
4. йодталған тұзды пайдалану керек.
5. Маусымнан тыс уақытта (күз - қыс, қыс - көктем) бала тиісті жастағы балаларға ұсынылған дәрумендер мен минералды кешендерді қабылдауы керек.
6. Студенттік тамақтану рационын «С» витаминімен байыту үшін біз раушан сорпасынан күнделікті қабылдауды ұсынамыз.
7. Тамақтану тыныш жағдайда болуы керек.
8. егер балада дене салмағы жетіспесе немесе артық болса (бұл ақпаратты мектептің медицина қызметкерінен алуға болады), дәрігердің кеңесі қажет, өйткені бұл жағдайда баланың тамақтануы физикалық дамудың нормадан ауытқу дәрежесін ескере отырып түзетілуі керек.
9. Спортпен шұғылданатын оқушының тамақтануы физикалық белсенділік мөлшерін ескере отырып түзетілуі керек.
көкөністерде, жемістерде, дәнді дақылдарда, жаңғақтарда кездесетін ақуыздардың 15 - 20%, майлардың 20-30%, көмірсулардың 50 - 55% тұратын тағамды жеуге кеңес беріледі.
тамақ аз сіңеді (қабылдауға болмайды):
• аштық сезімі болмаған кезде.
• қатты шаршаумен.
• ауырған кезде.
• жағымсыз эмоциялармен, мазасыздық пен ашуланумен, қызғанышпен.
• ауыр физикалық жұмысты бастамас бұрын.
• қатты қызып кететін және қатты суық болған кезде.
• асығыс кезде.
• Ешқандай тамақ ішпеңіз.
• Тамақтанғаннан кейін тәттілерді жеуге болмайды, өйткені ас қорыту бітеліп, ашыту басталады.
ұсыныстар:
Тамақтану кезінде бәрі қалыпты болуы керек;
• тағам әр түрлі болуы керек;
• тамақ жылы болуы керек;
• тамақты жақсылап шайнаңыз;
• жемістер мен көкөністерді жеуге;
• күніне 3-4 рет тамақтану;
• жатар алдында тамақ ішпеу;
• ысталған, қуырылған және ащы тағамдарды жеуге болмайды;
• құрғақ тамақ жеуге болмайды;
• тәттілерді аз жеуге;
• Чиптерге, крекерге және т.с.с.
Дұрыс тамақтану дегеніміз
майлар мен тұзды шектеу, жемістер, дәнді дақылдар, тұтас ұннан жасалған өнімдер, бұршақ дақылдары, аз май сүт өнімдері, балық, майсыз ет өнімдерін көбейту.
және де…
модерация.
күніне төрт рет тамақтану.
әртүрлілік.
биологиялық пайдалылығы.
Сау болыңыз!!!
Жасөспірімге не жеуге болады?
Теңгерімді тамақтану дегеніміз не?
Рационалды тамақтану дегеніміз-бұл тамақ баланың дамып келе жатқан ағзасының пластикалық, энергетикалық және басқа қажеттіліктерін толығымен қанағаттандыратын кездегі тамақтану.
Неліктен сізге дұрыс тамақтану керек?
Дұрыс тамақтану - бұл организмнің үйлесімді дамуының маңызды шарттарының бірі. Тамақтану арқылы адам өсу мен дамуға, ақыл-ой мен физикалық жұмысқа жұмсалған энергияны толықтыруға қажетті заттардың көп бөлігін алады. 7 жастан 17 жасқа дейінгі мектеп кезеңі қарқынды өсу процестерімен, қаңқа мен бұлшық еттердің ұлғаюымен, метаболизмнің күрделі қайта құрылуымен, эндокриндік жүйенің және мидың белсенділігімен сипатталады. Бұл процестер адамның соңғы жетілуімен және қалыптасуымен байланысты. Бұл жас кезеңінің ерекшеліктеріне сонымен қатар ақпарат ағымының өсуіне байланысты оқушылардың едәуір психикалық стресстері, мектеп бағдарламаларының күрделілігі, қосымша жүктемелермен сабақтардың үйлесуі (қосымша сыныптар, оқу топтары, үй тапсырмасы) жатады.
Өмірдің барлық күрделі процестерін қамтамасыз ету үшін студент ағзасындағы ақуыздарға, майларға, көмірсуларға, дәрумендерге, энергияға деген қажеттілікті қанағаттандыратын қоректік диетаны қажет етеді. Бұл көрсеткіштер жасына, жынысына, қызмет түріне, өмір сүру жағдайына байланысты айтарлықтай өзгереді. Мектеп жасында балалар ақуыздарға, минералды тұздарға және дәрумендерге бай биологиялық толық өнім алуы керек.
Дұрыс тамақтанудың принциптері қандай?
1. Оқушының тамақтануы теңгерімді болуы керек. Балалардың денсаулығы үшін қоректік заттардың дұрыс арақатынасы өте маңызды.